Upravljajte vremenom, ovladajte životom

27 kolovoza, 2023

U ove tropske vrućine, znajte da i vi možete utjecati na vrijeme! Garantiram, jer sam i sam to uspio, kao i mnogi drugi.

Naravno, ne pričam o klimatskom vremenu, nego o vlastitom vremenu, o vremenu koje se topi kao led na ovim trenutnim temperaturama koje su nas zadesile, o vremenu kojim se i inače razbacujemo kao da ga imamo beskonačno.

 Upravljajte svojim vremenom, ovladajte svojim životom.

 

Vrijeme je jedina stvar koja nam se neprestano smanjuje i koju ne možemo nikada vratiti. Zato je izuzetno bitno to naše vrijeme ne trošiti uludo, nego pametno i svrhovito ga koristiti.

Kada naučite istinski koristiti svoje vrijeme i usmjeravati svoje talente, svoja znanja na stvari koje su vam najvažnije, počinjete ubrzo vidjeti rezultate koje niti niste očekivali da ih možete ostvariti, a posebno ne tako brzo.

Tada vam se počinju otvarati mnoga vrata za koje niste niti znali da postoje. Vjerujte mi, to je magija, takav osjećaj ćete imati.

Idemo odraditi jednu malu vježbicu:

Zatvorite oči. Duboko dišite, svjesno… par dubokih udaha i izdaha…. budite u sadašnjosti, prisutni…

I sada, zamislite da vam je jučer liječnik rekao kako će vam danas biti zadnji dan vašeg života. Nije ugodno,zar ne? Ali zamislite i dozovite taj osjećaj koji bi ste imali u tom trenutku kada vam je liječnik rekao kako će vam danas biti zadnji dan vašeg života. Zamislite ga, osjećajte ga sada. Živite taj osjećaj sada.

I sada, razmislite o tome za čime biste žalili, za čime biste žalili da znate da je danas zadnji dan vašeg života.

Razmislite o tome koje ste stvari mogli učiniti drugačije!!

I napišite sami sebi, sada na papir nekoliko rečenica o tome.

Napišite i sljedeće:  Kada biste mogli ponovno živjeti svoj život, koje biste stvari učinili, a koje ovaj puta ne biste?

Možda ste odgodili putovanje u Afriku na safari.

Možda ste odgodili pisanje one knjige za koju u srcu znate da vam je suđeno da je napišete. Sjetite se propuštenog.

Možda ste odgodili da postanete osoba koja dijeli ljubav, koja želi iz srca pomoći drugima. Sjetite se kome ste osjećali da treba pomoći, a niste… ili niste dovoljno i na vrijeme.

Možda ste se bojali da napravite onaj korak ka strahu koji vas je kočio? Sjetite se svojih strahova.

Možda ste odgodili da zaliječite stare rane, da oprostite, sebi ili nekom drugom?

Možda ste odgodili da ulažete u sebe, u svoj razvoj, napredak, duhovnost…

Možda ste odgodili slijediti svoje snove.

Zapišite te stvari.

Svi vi koji sada čitate ovo znate da nitko od nas više nikada neće imati priliku proživjeti svoje živote (osim onih koji vjeruju u uskrsnuća, više života, ali sada nije tema o tome).

Činjenica je da nećemo imati priliku ponovno proživjeti svoje živote. Samo je ovaj jedan jedini. Razmislite!

A vrijeme za život je stvarno SADA! Pa ipak, mnogi od nas odgađaju život.

 

Nikada nećete imati bolje vrijeme da zaigrate svoju najbolju i najljepšu životnu igru.

Većina nas odgađa biti bolji na poslu dok nam djeca ne odrastu ili dok nam roditelji malo popuste uzde oko našeg vrata.

Većina nas odgađa putovanja dok ne budemo imali više vremena. Većina nas odgađa brigu o svom zdravlju dok ne riješimo posao i financije.

Pa ipak, nikad neće biti boljeg vremena da zablistate tako jarko kao što je danas.

Kineski filozofi su jednom rekli da je najbolje vrijeme za posaditi drvo bilo prije 20 godina. Drugo najbolje vrijeme je danas!

I da vam još malo osvijestim važnost vremena, podijelit ću s vama tri najbitnije stvari, iz znanstvene studije, za čime ljudi na samrtnoj postelji najviše žale.

1. Žale što nisu dovoljno promišljali. 

Većina nas nema vremena za razmišljanje. Ne uzimamo vrijeme za introspektivu, za pogled unutar nas i u naše živote. Ne odvajamo vrijeme za razmišljanje o tome kako živimo jer živimo svoje živote kao da nam je stalno uključeno pet alarma.

2. Žale što nisu dovoljno voljeli.

Žalimo što zaista nismo otvorili svoja srca ljudima, što nismo ljudima govorili svoju istinu, što ih nismo dovoljno voljeli, što nismo dijelili ljubav, istinsku ljubav.

3. Žale što nisu dovoljno riskirali, što nisu živjeli svoje najbolje živote.

Velika tragedija života nije smrt. Velika tragedija života je što dopuštamo umrijeti unutar nas dok živimo.

Vrijeme nam klizi kroz ruke poput zrna pijeska.

I ako se želite razvijati, ako postoji nešto što trebate učiniti kako biste živjeli svoj najbolji život, ili izgradili bolji odnos ili brinuli o svom zdravlju ili ostvarili svoj puni potencijal – danas je pravi dan da to učinite!

Samo krenite, jer velika je snaga na početku!


Želite li saznati još i više o ovoj i sličnim temama, te konkretnim strategijama i taktikama vezanim uz poboljšanje kvalitete vašeg života, a usput ostvariti i dodatne pogodnosti, prijavite se na newsletter “Presložite životne ladice”

Podijeli na društvenim mrežama

Pratite me
Najnovije sa bloga