Neka vam vaš dnevnik bude najbolja knjiga koju ste čitali

2 srpnja, 2023

ZAŠTO UOPĆE PISATI DNEVNIK?

Pisanje dnevnika vam otvara vrata između svjesnog i podsvjesnog dijela uma.

Pisanje dnevnika će vam donijeti odgovore na većinu problema i uzroka koje danas nosite u sebi, a kojih niste niti svjesni. Dakle, ako želite spoznati zašto vam nešto ne ide u životu, zašto vam se ponavljaju isti problemi, zašto vam ne štimaju odnosi, morate proći taj period pisanja da biste se spustili u svoju podsvijest. Tako ćete doći do samih uzroka i spoznati odakle oni dolaze, te ćete moći razriješiti ono što je potrebno da razriješite.

Ma koliko god vam se to pisanje činilo banalnim, ma koliko god mislili ma ja to sve znam, ne moram sada sjesti i to i pisati – znajte da je to zapravo tehnika koju koristimo kako bi ojačali vezu između svjesnog i podsvjesnog dijela uma. Dok pišemo naša moždana frekvencija se snižava, ulazimo u to blago meditativno stanje svijesti gdje nam se onda polako otvara ta naša riznica znanja.

Pisanje dnevnika vam otvara nove puteve, a kada se jednom nađete na raskrsnici života umnogome će vam pomoći da znate kojim putem krenuti, koji je put baš za vas.

VAŽNOST PISANJA DNEVNIKA

Uspješni ljudi pišu dnevnik kako bi još bolje upoznali sebe, svoje misli, svoje prednosti, svoje nedostatke, kako bi postali svjesniji sebe. Praksa pisanja dnevnika će biti od velike pomoći vašoj kreativnosti, produktivnosti i unutarnjem miru.

Također znajte, genijalna ideja koja nije zabilježena je bezvrijedna. Stoga je treba zapisati, a zatim i početi ostvarivati. Često je najbolje ne vikati i razbacivati se pred svima o svojim nadama, očekivanjima, ciljevima, već je bolje šaptati unutar sigurnosti dnevnika, unutar osobne privatnosti.

Zamislite da svakodnevno pišete o tome tko želite biti i što učite iz života. Ili o strahovima koje želite svladati i o blagoslovima koji vas ispunjavaju zahvalnošću? Upoznali biste najbolju verziju sebe. A zamislite da onda to i živite – svaki dan.

Zato je važno pisati dnevnik!

 

Tri razloga zašto pisati dnevnik

1. pisanjem dnevnika razvijate kvalitetan način razmišljanja

Da bi ste razvili kvalitetan način razmišljanja trebate krenuti pisati dnevnik svaki dan. Tako kontrolirate svoj um, ne dozvoljavate mu da vam baca u glavu slučajne odabire, misli i razmišljanja. Jer ono što vam je u glavi, ono kako mislite – tako će vam i biti. Zato je bitno očistiti um i pripremiti ga samo za kvalitetne misli.

2. pisanje dnevnika vam omogućuje da ponovno proživite svoje doživljaje

Prenoseći vaše doživljaje u dnevnik preslikavate vaše iskustvo koje odmah utječe i na vaše srce, vaše osjećaje – ne samo na vaše misli. Pisanje i čitanje dnevnika vam pomaže da ponovno doživite ta iskustva i da ih doživite kada god poželite – kao da ponovno to proživljavate, ponovno izazivate one iste emocije koje ste doživjeli, te ih ponovno osjetite na svim nivoima vašeg tijela i osjećaja.

Time obogaćujete svoj život.

3. pisanje dnevnika vam pomaže da ovjekovječite svoj izvanredan život

Vaš život je važan i potpuno je jedinstven i doista neizmjerne ljepote (sa svim svojim usponima i padovima). Pa zar to nije vrijedno negdje sačuvati, ovjekovječiti?

Svejedno je tko ste i što ste u životu… vi crtate i bojate svoj život, obogaćujete ga, uljepšavate ga. U teškim vremenima gradite svoj karakter, postajete bolja osoba.

Život vam otvara razne poglede, prema van i prema unutra, on ulazi duboko u vas, daje vam onu ljepotu i okus – prigrlite ga i tako ga ovjekovječite.

KAKO ZAPOČETI 

Tek kad počnete pisati dnevnik i kada odradite prvih tjedan – dva, tek ćete onda vidjeti koliko tu postoji divota i koliko toga možete saznati. Međutim, dok ne dođete do tog trenutka, na početku će vam biti možda malo čupavo i dlakavo.

Ako do sada nemate praksu pisanja dnevnika, naravno da će vam na početku biti teško uopće i sjesti i krenuti. Pronalazit ćete mnoge razloge zašto vi sada baš ne biste pisali – i um i tijelo će nalaziti razloge zašto ne baš sada nego tek navečer. A navečer ćete si reći da ste umorni pa ne možete. Ostavit ćete onda za sutra, pa za vikend, pa za… izgovori, izgovori.

Ti otpori se javljaju, i to je normalno, prvenstveno zato što sada znate da se pišući dnevnik morate suočiti s nekim stvarima s kojima se do sada niste željeli suočiti, možda ćete saznati neke stvari koje do sad niste htjeli saznati i vidjeti. Međutim, uvijek si dajte dovoljno ljubavi prema sebi da se natjerate da pišete. A jednom kada krenete vidjet ćete da je to daleko lakše nego što ste mislili.

Dvije strategije kako započeti

1. samo krenite

Prvi savjet koji bih svima dao u vezi pisanja dnevnika je: samo krenite!

Nemojte se opterećivati koja i kakva bilježnica ili dnevnik, s kockicama, linijama, kvadratićima… Niti koja vrsta olovke ili markera, ne opterećujte se niti vremenom za pisanje, da li ga imate ili nemate, ne opterećujte se koliko puno ili koliko malo trebate pisati… jednostavno just do it – krenite.

Možete krenuti s dnevnikom “Jedna rečenica dnevno”.

Ideja je ta da svatko ima vremena, mogućnosti i događaja da napiše jednu rečenicu, jednu misao dnevno. Stoga nemojte kretati govoreći ja želim napisati 10 stranica ili pisati pola sata. Kao i sa svime drugim, krenite malim koracima. Samo krenite. Krenite s jednom minutom ili pet, krenite sa stvarno malo.

Ideja je i ovdje da izgradite naviku, da stvorite momentum, da “uđete” u to i nakon toga možete nadograđivati.

2. pišite za sebe

Pisanje dnevnika nije da jednom samo nešto premjestite iz svog uma na papir. Pisanje je proces u kojem ste angažirani i gdje svoje misli, svoje ideje stalno i stalno ponavljate.

Ponavljate ih jer pišete za sebe, ne za nekoga drugog. Vi želite iz toga nešto naučiti, saznati, osloboditi se…

Zato kada pišite dnevnik ne razmišljajte o tome kao zapisivanju misli kako bi ih netko drugi mogao čitati. O pisanju razmišljajte kao o procesu u kojem ste vi osobno angažirani, na vaš način. To je vaše privatno – jer vi trebate taj podsjetnik svojih ideja.

Pišete za sebe.

Podijeli na društvenim mrežama

Pratite me
Najnovije sa bloga