Kako postaviti CILJEVE?

26 ožujka, 2023

Postavljanjem ciljeva unaprijed vidimo rezultat onoga što želimo. 

Što su nam snažniji i bolji ciljevi – oni nas brže vode prema našim snovima i lakše prolazimo kroz sve prepreke.

Ljudi najčešće niti ne znaju zašto bi išli prema svojim ciljevima, prilagođavaju se mišljenju većine, slušaju druge, nemaju svoj stav i mišljenje, ponašaju se kao ovce. Stoga nisu niti uključili svoju slobodnu volju, niti razmišljali o tome zašto bi im uopće moglo biti bolje, ljepše, zdravije, ugodnije, slobodnije… I ne morate se kriviti ili ljutiti ako ste se prepoznali u ovom opisu.

Pošto čitate ovo, znači da ste počeli razmišljati drugačije, da više ne želite biti kao ovce, da želite biti uspješni, a ne dijelom većine. I veliko BRAVO na tome.

STRATEGIJE za postavljanje ciljeva:

1. ODGOVORITE SI NA PITANJE “ZAŠTO?”

“ZAŠTO?” je najbitnije pitanje u cijeloj ovoj priči u vezi ciljeva.

Jer ako znate ZAŠTO nešto želite postići, ostvariti, naučiti ili dosegnuti – sve ostalo će vam biti lakše. Onda znate svrhu i smisao vašeg rada na ciljevima.

Na ovome “ZAŠTO?” trebate najviše raditi, jer to je ono što vas ujutro diže iz kreveta, to je ono što vam daje motivacije i energije i vuče vas kroz dan da ne posustanete, to je ono čemu težite, to su vaši snovi.

TAKTIKE:

– stalno razmišljajte o svojim ciljevima i zašto ih želite ostvariti – to neka vam bude nit vodilja svakoga dana u vašim dnevnim aktivnostima

– za svaki svoj cilj napišite pet razloga zašto ga želite ostvariti

2. ZADAJTE SI VREMENSKI ROK

Svaki cilj koji ste napisali postavite u vremenski okvir. Taj vremenski okvir neka bude za 1 – 5 godina.

Kada to točno odredite, svaki cilj razradite na manje korake, manje vremenske okvire. Time ćete lakše moći napisati put kako ih i dostići.

Ako si ne zadate vremenski rok do kada ćete nešto ostvariti, ne možete niti napraviti pametan plan kako ostvariti cilj. Otvarate mogućnost samosabotaže, laganju samog sebe o putu prema cilju koji, u ovom slučaju, može trajati godinama, desetljećima… a da na kraju ne dostignete svoj cilj. Postavljanje ciljeva u jasan vremenski okvir ključno je za provjeru napretka na putu do postizanja cilja.

TAKTIKE:

– napišite si ciljeve koje planirate ostvariti u godini dana

– svaki od njih razradite na 6-mjesečni i 3-mjesečni manji cilj

– za svaki cilj napišite jednu aktivnost koju možete početi u sljedeća 24 sata

3. POSTAVITE IH JASNO

Ciljeve napišite što jasnije, što preciznije.

Oni moraju biti toliko jasni da ih vaše dijete ili vaša baka mogu razumjeti bez da postave i jedno dodatno pitanje o njima.

Kvalitetno postavljeni ciljevi su jednoznačno jasni i precizno mjerljivi.

Reći da “želite zaraditi više”, previše je nejasno. Umjesto toga, odaberite točan iznos koliko novca želite zaraditi i u kojem vremenu. Ili…umjesto “naučiti igrati tenis”, vaš bi mjerljivi cilj mogao biti “osvojiti četiri turnira (određene kategorije) ove godine”.

Postavljanje ciljeva uključuje i praćenje vašeg napretka. Stoga postavite jasan iznos/broj prema kojem ćete pratiti svoj napredak. Ako vaš cilj nije mjerljiv, ne možete objektivno reći gdje se u kojem trenutku nalazite i koliko ste prošli na putu prema ostvarenju cilja.

Postavite ih kristalno jasno jer oni utječu na vas i na kvalitetu, odnosno nekvalitetu, vaših života.

TAKTIKE:

– cilj napišite s maksimalno 2-4 riječi

– imajte na umu da njihova jasnoća utječe i na brzinu dostizanje istih

Podijeli na društvenim mrežama

Pratite me
Najnovije sa bloga