Kako gledati očima svoga partnera?

1 ožujka, 2023

Skloni smo misliti da je način na koji MI gledamo svijet najpametniji, najmudriji, najprosvjetljeniji… jer baš MI vidimo svijet onakav kakav doista jest.
Kada se naši partneri ne slažu s nama, lako je pomisliti da su oni ti koji su krivo informirani ili imaju iskrivljenu percepciju stvarnosti, jer kako bi inače mogli vidjeti stvari toliko drugačije.

Naše vrijednosti i uvjerenja stvaraju naš svijet, utječu na naša mišljenja i ponašanja, kako u svemu tako i u vezi.
Ne razumjeti pravo na osoban stav partnera znači ne uvažavati ga kao osobu.
Gledati svijet „tuđim očima“, iz druge perspektive, zna biti vrlo izazovno jer svi mi u naše veze donosimo različita viđenja koja se temelje na našim prethodnim iskustvima, na „koferima prošlosti“ koje tako tvrdoglavo odbijamo pustiti iz ruku.
Sposobnost promjene svoje perspektive u komunikaciji i odnosima ključni je element emocionalne inteligencije.

ČETIRI STRATEGIJE KAKO BOLJE RAZUMJETI POGLEDE VAŠEG PARTNERA:

1.KOMUNIKACIJA je najbitnija u odnosima i ključ je za dugotrajnu vezu. Bez komunikacije nema razumijevanja u vezi. Želite li istinski produbiti razumijevanje subjektivne stvarnosti svog partnera, morate se fokusirati na učinkovitije komuniciranje.

2.NAUČITE KAKO SLUŠATI – Jedan od prvih koraka prema učinkovitom slušanju je obraćanje pažnje na to što riječi znače vašem partneru. Iako vi i vaš partner govorite istim jezikom, oboje imate svoja privatna značenja i tumačenja koja povezujete s različitim riječima i frazama. To je rezultat odrastanja u različitim sredinama s različitim životnim iskustvima. Vježbanje istinskog slušanja može vam pomoći razumjeti partnera na dubljoj razini.

3.PREKINITE STARE, LOŠE OBRASCE – Kada se par ne slaže izuzetno je lako skliznuti u podsvjesne obrasce u kojem partneri odbijaju vjerovati jedno drugom, gube povjerenje u riječi i zanemaruju slušanje jer zašto bismo slušali tuđe mišljenje i gledali iz tuđe perspektive kada smo najpametniji i bolje vidimo od „kratkovidnog“ nam partnera. Sagledavanje druge točke gledišta zahtijeva puno više posla i truda od pribjegavanja starim obrascima i lošim navikama, ali isplati se, velika je mogućnost da vi i vaš partner/ica konačno shvatite da govorite istim jezikom.

4.POSTAVITE VAŠU VEZU KAO PRIORITET – Zapamtite: uvijek imate izbor. A sukob možete riješiti tako što ćete svoju vezu staviti na prvo mjesto. Jačanjem veze uvodite novu dinamiku povjerenja, u kojoj vaš partner osjeća da će biti prihvaćen i shvaćen bez obzira koliko njegovi osjećaji ili uvjerenja odstupaju od vaših.

Put prema zdravoj, sretnoj vezi nikada nije ravna linija.
Na kraju dana, gledanje stvari iz perspektive partnera, pomoći će vam da postanete svjesniji vašeg odnosa, a to će isto pomoći vašem partneru da se osjeća voljenim i sigurnijim.

Tako stvarate izvanredan odnos, odnos kakvog i zaslužujete.

Podijeli na društvenim mrežama

Pratite me
Najnovije sa bloga